Druhy medu

Repkový med

Nosia ho včely ako jeden z prvých medov v sezóne. Med z repky obsahuje nektár kvitnúcej repky olejnej a prímes ovocných stromov. V repkovom mede je vysoký obsah glukózy, ktorá spôsobuje rýchlu kryštalizáciu v podobe stuhnutej jasnej žltej hmoty. Farba tohto medu je v kryštalickom stave svetložltá, takmer biela, v tekutom stave je farba žltá až citrónová. Chuť a aróma tohto medu je veľmi jemná a lahodná. Ako jediný obsahuje látky s protirakovinovými účinkami.

 

Agátový med

Obsahuje nektár agátových kvetov. Má osobitú jemnú chuť a vôňu. Je veľmi svetlej až zlatožltej farby so zelenkavým nádychom. Vďaka vysokému obsahu fruktózy má najnižší sklon na kryštalizáciu. Je ľahko stráviteľný, priaznivo vplýva na látkovú výmenu organizmu a je neoddeliteľnou súčasťou zdravej výživy.

 

Lipový med

Má typickú lipovú vôňu a chuť. Má zlatožltú farbu, je číry. Udržuje sa dlho tekutý. Po zkryštalizovaní má typickú "škrabľavú" konzistenciu bieložltej až krémovej farby. Je ľahko stráviteľný. Ideálny pomocník pri nachladnutí, kataroch horných dýchacích ciest a pri rekonvalescencii. Najchutnejší je s lipovým čajom.

 

Kvetový med

Patrí k najrozšírenejším medom. Je to med, ktorý pochádza z nektáru z kvetov rastúcich v nížinách i horských údoliach, aj z liečivých rastlín. Obsahuje peľové zrná rôznych rastlín, ktoré obohacujú med o významné prírodné látky s povzbudzujúcim účinkom – éterické oleje, aromatické látky. Med má lahodnú chuť, príjemnú arómu a svetlú farbu. Kvetový med je jednodruhový alebo viacdruhový. Je ľahko stráviteľný vďaka vyššiemu obsahu jednoduchých cukrov – glukózy a fruktózy. Ľahko kryštalizuje. Kvetový med je veľmi cenený v ľudovom liečiteľstve. Vhodný je na všestranné použitie v domácnosti – priame konzumovanie, varenie, pečenie.

 

Lesný med

Patrí medzi vyhľadávané druhy medu u nás, ale aj v zahraničí. Lesný med obsahuje predovšetkým nektár z malín, černíc, lúčnych kvetov a medovicu stromov. Medovica pochádza z oblastí prevažne listnatých a zmiešaných lesov. Med je tmavšej farby, ktorú spôsobujú rastlinné farbivá v miazge drevín. Je výraznej chuti a silnej arómy. Je ľahko stráviteľný. V porovnaní s kvetovými medmi obsahujú viac fruktózy a dextrínov(produkt hydrolýzy škrobu), ale hlavne väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov. Je veľmi kvalitný a vyhľadávaný druh medu.