Med – sladké potešenie

Med je produktom obrovského úsilia včiel pri zbere nektáru a medovice, pri ktorej je súčasne zaistené aj opeľovanie a tým i ďalšie trvanie väčšiny našich rastlinných druhov.

Med obsahuje priemere asi 38 % ovocného cukru (fruktózy), 31 % hroznového cukru (glukózy), 17 % vody, 7 % sladového cukru (maltózy), 5 % vyšších cukrov, viac než 2 % biologicky aktívnych látok – enzýmov,vitamínov, farbív a aromatických látok, obvykle menej ako 2 % repného cukru, viac než 0,5 % organických kyselín a asi 0,3 % bielkovín.

Med je zdrojom energie, je ľahko stráviteľný, je vždy ekologicky čistý.

Med je vynikajúcim prírodným medikamentom. Aby sa zachovali jeho liečivé vlastnostI, nesmiete ho zohriať na viac ako 40 °C. Ak vám skryštalizoval, a chcete ho roztopiť, použite vodný kúpeľ. Do mikrovlnky ho nedávajte, pretože sa zničia všetky cenné látky.

 

Z čoho je med zložený a čo obsahuje

Pravý včelí med je zložený z monosacharidov, glukózy (hroznový cukor) a fruktózy (ovocný cukor) v rôznom množstve a pomere. Tento pomer závisí od miesta, odkiaľ med pochádza. Farba medu sa mení od takmer bezfarebného až po tmavohnedý. Konzistencia môže byť kvapalná, viskózna alebo čiastočne až úplne kryštalická. Chuť a aróma sa menia, avšak sú odvodené od pôvodu rastliny.

Med je bohatým zdrojom vitamínov: A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P, minerálnych látok, napríklad zinku, sodíku, železa, vápnika a draslíku, a tiež organických kyselín.

Med ako liek sa doporučuje ľuďom všetkých vekových kategórii – od kojencov až po starcov a starenky. Pre schopnosť rýchlo sa vstrebávať v organizme je významným doplnkom výživy ľudí v stresových situáciách a ťažko pracujúcich ľudí.

Med sa osvedčil ako výborný posilňujúci prostriedok a veľmi dobre pôsobí med pri nespavosti a rôznych psychických poruchách spánku.

Platí zlaté pravidlo: malé dávky medu upokojujú, veľké dávky pôsobia povzbudzujúco. Na upokojenie podávame spravidla 1 čajovú lyžičku medu do pohára teplého mlieka alebo upokojujúceho bylinkového čaju – nápoj popíjame zhruba počas 10 minút, najlepšie tesne pred spaním.

Rozpoznávame niekoľko druhov medu. Každý má svoju charakteristickú chuť a vôňu, ale aj charakteristické zloženie.