Kvetový peľ - príval energie

Peľ je vzácny. Bez opeľovania by sa zlikvidoval životný cyklus veľkého množstva rastlín a svet bez rastlín by bol mŕtvy. Vďaka peľu narastú plody, semená.

Včely musia nazbierať milióny maličkých zrniek peľu a na nožičkách ich dopraviť do úľa! Či sa im to páči alebo nie, musia peľ „loviť“, lebo inak by neprežili – čerpajú z neho množstvo výživných látok.

Chemické zloženie:

  • prevažne cukry – škrob, callóza, glukóza, fruktóza, sachróza
  • bielkoviny – najmä enzýmy
  • aminokyseliny – prolín, lipidy, steroly
  • mastné kyseliny
  • flavoidné a karotenoidné farbivá
  • nukleové kyseliny
  • rastové látky

Obsah vitamínov v peli je oveľa vyšší ako v samotnom mede a propolise. Peľ sa užíva ako výživový doplnok, t.j. koncentrovaný potravinový produkt. Počas jeho užívania je však nevyhnutné znížiť množstvo konzumovaných živočíšnych bielkovín. Výskumy ukazujú, že 20 g peľu zodpovedá 1 kg mäsa, pričom peľ je oveľa cennejší bielkovinový produkt.

 

Účinky peľu

Peľ patrí medzi najcennejšie prírodné nutričné doplnky. Zloženie peľu ovplyvňuje miesto, kde rastliny rastú. Zvyčajne obsahuje 20 % proteínov, 35 % uhľohydrátov, takmer 5 % tukov. Je pomerne kalorický – 100 gramov obsahuje 250 kalórií. Je bohatý na vitamíny skupiny B a vitamín C (12mg/100g). Obsahuje ešte stopové prvky ako napr. železo, vápnik, horčík, kadmium, fosfor, ...

  • regeneruje organizmus po vyčerpávajúcej chorobe
  • odstraňuje anémiu
  • pomáha pri anorexií a podvýžive
  • lieči ochorenie pečene vrátane žltačky a cirhózy
  • zaháňa chronickú zápchu
  • osvedčil sa pri vypadávaní vlasov
  • harmonizuje krvný talk
  • čistí krv
  • odbúrava cholesterol
  • stabilizuje hladinu hormónov
  • pochvaľujú si ho ženy pri menopauze
  • posilňuje pamäťové schopnosti, koncentráciu
  • zvyšuje obranyschopnosť organizmu

 

Dávkovanie

Peľ užívame ráno nalačno po 1 kávovej lyžičke denne (môžeme zmiešať s medom) a zapíjame vodou. Nedoporučuje sa užívať peľ večer.

Maximálna denná liečebná dávka je 20 g (5 g = 1 kopcovitá kávová lyžička). Po dvoch týždňoch je nutné urobiť 5-dňovú prestávku a opäť pokračovať dva týždne. Optimálne je opakovať užívanie niekoľkokrát za rok, hlavne na začiatku každého ročného obdobia.